Japan. Vi har tidigare
pratat om hur Torii och Taketsuru skapade den japanska whiskyn. Men hur såg det
ut i Japan före det ?. I tidernas begynnelse drack japanerna saké. Det är ett
risvin gjort på polerat ris. Det jäses till en alkoholhalt om uppemot 25%. I
mitten av 1500 talet finns de första skrivna bevisen på destillering i Japan.
Man destillerade i små pot stills och fick shochu. När kolonn apparaten
uppfanns började japanerna att destillera sin shochu i den. 1854 diskuterades
ett handelsavtal mellan USA och Japan. För att få japanerna välvilligt
inställda hade amerikanerna med sig whisky och bourbon. Japanerna försökte
sedan kopiera denna dryck men det de fick fram liknade inte originalen
speciellt mycket. Kanske bland annat för att de jäste på samma sätt som de jäst
fram sin saké. Det var heller ingen före Torii som lyckades få whisky
tillverkningen speciellt lönsam.
Karuizawa.
Aktivt eller inte ?. Här går faktiskt källorna
isär. Ulf Buxrud skriver i sin bok att destilleriet är stängt men i Malt Whisky
Yearbook står det att destilleriet är aktivt. Karuizawa byggdes 1955 och
började redan 1958 importera färduig malt från Skottland och blev således först
med detta. Destilleriet ligger i närheten av en aktiv vulkan och barn och
ungdomar använder skyddshjälmar utomhus som skydd.
Destilleriet
moderniserades 1962 och de pot stills man då installerade var koleldade men de
konverterades senare till gaseldning. 1991 bytte man ut sina 8 washbacks mot
nya byggda i trä och stål. De tidigare hade varit byggda i betong och epoxy !!.
I början lagrade man all sin whisky på fat i japansk ek men numera importerar
man 90% av faten från Spanien och resten från USA. Destilleriets kapacitet
ligger på
Hanyu.
Byggdes 1941 men var
från början i huvudsak ett shochu destilleri. Familjen Akuto som byggde Hanyu
har gjort saké sedan 1626. Från början så gjorde de också en del grainwhisky,
Men 1980 installerades två små pot stills och man började tillverka mal whisky.
Vattnet kördes med lastbil från staden Chichibu. På grund av vikande vinster
stängdes destilleriet 2000 och fyra år senare monterades utrustningen ner. Det
finns i nuläget ungefär 400 fat kvar i lager och Ichiro använder dessa för sin
serie Ichiros malt. Ichiro Akuto håller i dagsläget på att uppföra ett nytt
whisky destilleri i Chichibu.
I omröstning om
kvällens bästa whisky fick vi följande resultat:
Tamnavulin: 1 poäng
Highland Park 18: 33 poäng
Glenfarclas 25: 36 poäng
Lochside single blend: 73 poäng
Hanyu: 84 poäng
Glengoyne: 47 poäng
Karuizawa: 10 poäng
Tamnavulin 12Y 40%
Doft: Ung, maltig, vanilj, gräs, halm
Smak: Besk, tunn,
malt
Eftersmak: Besk, malt, för lång
Poäng: 72
Glenfarclas 25Y OB 43%
Doft: Sötma, vanilj, frukter, äpplen, lätt fatkaraktär
Smak: Sherry,
bär, frukter, sötma, vanilj, lätt ek
Eftersmak: Ek, sherry, bär, lång
Poäng: 87
Lochside Single Blend 1964 42Y
47,7%
Doft: Bär, godis, vanilj, fat, bourbon toner, julkaka,
komplex och mycket fin
Smak: Vanilj,
fat, taniner, jul, godistoner, mycket fin och komplex
Eftersmak: Ek, tanin, vanilj, godis, bourbon toner, mycket lång
Poäng: 92
Hanyu
20Y 1988-2008 Nice butt 9703 Full Proof
Doft: Spritig, sherry karaktär, fat, källare
Smak: Sherry,
gummi, mycket fat, källare
Eftersmak: Gummi, källare, ek, lång
Poäng: 79
Glengoyne 2693 11Y 1997-2008 55,4%
Doft: Choklad, spritig, maltig, en konstig lite otäck
biton som försvann med vatten
Smak: Spritig, sherry, choklad, fat, gummi
Eftersmak: Gummi, sherry, låmg
Poäng: 81
Karuizawa
1994-2006 12Y Full Proof
Doft: Spritig, ung, gröna äpplen, frukt
Smak: Maltig,
godis, frukter, god
Eftersmak: Maltig fräsch lång
Poäng: 90
Per Eriksson 081101
Tamnavulin 12Y, 40%; 340:- kr
Färg: Guldfärgad
Doft: Spritig, vanilj, exotiska frukter
Smak: Vanilj, gula äpplen-fruktig
Eftersmak: Kort
–medellång med tydliga vaniljtoner; en lätt whisky
Poäng: 70
Glenfarclas 25Y, 43%; 949:- kr
Färg: Guld-ljus bärnsten
Doft: Russin, dadlar, sherrytoner, sötmatoner,
fatkaraktär
Smak: Sötmatoner,
russin, fattoner
Eftersmak: Medellång-lång med russin och fat
Poäng: 88
Lochside 42Y/1964, 50%; 988:-kr
Single blended whisky, d.v.s. såväl
grain- som maltwhisky från Lochside Distillery.
Färg: Guld-ljus bärnsten
Doft: Sädig-maltig, russin, fattoner
Smak: Sötma, sädig,
tydliga fattoner, blir torr, pepprig
Eftersmak: Medellång med
tydliga fattoner, torr
Poäng: 84
Hanyu 1988/2008, 55%, Full Proof Europé; 1150:- kr
Färg: Bärnsten
Doft: Alkoholstark,
fattoner, torkad frukt
Smak: Både
sötmatoner och torr, fattoner, medelfyllig, torkade frukter
Eftersmak: Medellång med
äpple, vanilj, torkad frukt, fat
Poäng: 90
Glengoyne 1997/2008, 55,4%, Whisky
Society Skåne; 960:- kr
Single cask buteljering exklusivt
för Whisky Society Skåne.
Färg: Mörk
bärnsten-brun
Doft: Stor, mycket
torkad frukt, fattoner
Smak: Christmas cake, fattoner, aning sötma
Eftersmak: Lång med
choklad och torkad frukt
Poäng: 91
Karuizawa 12Y/1994, 61%, Full Proof Europé; 1000:- kr
Färg: Ljus guld
Doft: Vaniljtoner,
maltig/kornig
Smak: Aning
nyspritig, vanilj
Eftersmak: Medellång med
vaniljtoner
Poäng: 75
2008-11-25
Bernt Sjödin